Soms blijkt dat het vastleggen en trainen van veiligheidsprocedures niet helpen om organisaties veiliger te maken. Medewerkers komen gemaakte afspraken simpelweg niet na. Het aanpakken van onveilig gedrag begint met bewustwording. Wat staat het juiste handelen in de weg? Hoe ingewikkeld is de oplossing? Daar inzicht in krijgen, is de eerste stap in het doorbreken van het patroon.
Alleen als je samen wilt veranderen, is onveilig gedrag aan te pakken. Daarbij speelt niet alleen het team, maar vooral ook het management een cruciale rol (voorbeeld)rol. Voor managers is het dan ook belangrijk om goed naar zichzelf te kijken. Wat houdt het gedrag van medewerkers in stand? Waarom lukt het niet meer verantwoordelijkheid en bewustzijn te creëren? Het functioneren van de manager, speelt vaak onbedoeld een rol bij het gedrag van medewerkers.
Het programma wordt incompany uitgevoerd en wordt op maat gemaakt. In gezamenlijkheid worden de onderwerpen bepaald. Een voorbeeld van een op maat programma:'aan de slag met onveilig gedrag' werkt in vier fasen toe naar een oplossing. Fase één is gericht op het formuleren van een vraag en resultaat. In fase twee vindt vooronderzoek plaats in de organisatie. Dit wordt in fase drie vertaald naar werkbare oplossingen, gericht op de dagelijkse praktijk, die in fase vier wordt geïmplementeerd.
De training aan de slag met onveilig gedrag is bedoeld voor operationeel leidinggevenden, maar ook medewerkers die blootgesteld worden aan risico's in diverse werksituaties.